DRYLOWNICA DO WIŚNI
Drylownica do wiśni i czereśni.
Drylownica dostępna jest w czterech kolorach, kolory wysyłane są losowo.
Drylownica posiada również wygodne mocowanie do stołu, zapobiegające przesuwaniu się jej w czasie drylowania.
Elementy drylownicy:
1.tłoczek
2.nakrętka
3.tulejka prowadząca
4.podajnik na owoce
5.przyssawka do stołu z zaciskiem
6.nóż
7.pojemnik na pestki
8.sprężyna
9.gniazdo gumowej przegrody
10.gumowa przegroda
11.rynienka spustowa
Użytkowanie
Przed przystąpieniem do drylowania należy wyjąć trzpień z gałką do drylowania, odkręcając nakrętkę mocującą i nałożyć załączoną sprężynę na jego dolną część. Włożyć trzpień w rurkę prowadzącą i kręcąc lekko naprowadzić nóż w część krzyżakową. Następnie zakręcić nakrętkę mocującą do oporu. Włożyć gumkę w prowadzenie prostokątne tak, aby przecięcie krzyżowe znalazło się w osi prowadnicy. Nałożyć część górną na pojemnik do pestek i całość przymocować do lekko mokrego kawałka stołu, przekręcając w tym celu uchwyt od przyssawki. Podłożyć pod rynienkę spustową naczynie do wypestkowanych wiśni lub czereśni. Nałożyć wiśnie do pojemnika znajdującego się w górnej części – nacisnąć gałkę prowadnika do oporu w celu wyciśnięcia pestki, puścić trzpień, który przy pomocy sprężyny zostanie cofnięty w pierwotne położenie, a miąższ zostanie usunięty z noża i spadnie rynienką do naczynia.