WŁOSKIE ZIOŁA DO WERMUTU NA 10L
Zioła można dodawać na kilka sposobów: Można je dodać bezpośrednio do fermentującego wina i odcedzić wraz z pierwszym obciągiem wina znad osadu. Można je dodać bezpośrednio do gotowego wina na okres 3-7 dni. W trakcie należy kontrolować smak wina. Gdy aromat będzie zadowalający, zioła należy odsączyć za pomocą worków filtracyjnych. Im dłużej zioła pozostaną w winie tym mocniejszy będzie smak Wermutu. Z ziół można przygotować esencję. W tym celu do butelki 0,5l z gotowym winem należy dodać całą zawartość saszetki ziół i pozostawić na 5-7dni, następnie przefiltrować. Gotową esencję dodajemy powoli do wina które chcemy aromatyzować.
Zioła można dodawać na kilka sposobów:
- Można je dodać bezpośrednio do fermentującego wina i odcedzić wraz z pierwszym obciągiem wina znad osadu.
- Można je dodać bezpośrednio do gotowego wina na okres 3-7 dni. W trakcie należy kontrolować smak wina. Gdy aromat będzie zadowalający, zioła należy odsączyć za pomocą worków filtracyjnych. Im dłużej zioła pozostaną w winie tym mocniejszy będzie smak Wermutu.
- Z ziół można przygotować esencję. W tym celu do butelki 0,5l z gotowym winem należy dodać całą zawartość saszetki ziół i pozostawić na 5-7dni, następnie przefiltrować. Gotową esencję dodajemy powoli do wina które chcemy aromatyzować.
Zobacz także