PŁATKI DĘBOWE CYNAMONOWE MOCNO OPIEKANE
Płatki dębowe to drobne szczapki drewna służące do aromatyzowania trunków, nadawania im pożądanych walorów smakowych i zapachowych analogicznych do tych uzyskiwanych podczas dojrzewania w beczkach dębowych.
Płatki dębowe to drobne szczapki drewna służące do aromatyzowania trunków, nadawania im pożądanych walorów smakowych i zapachowych analogicznych do tych uzyskiwanych podczas dojrzewania w beczkach dębowych.
- Do różnych alkoholi - płatki dębowe to dodatek do win, nalewek, wódek czy miodów pitnych. Idealne do aromatyzowania koniaku, Bourbonu, brandy.
- Nadają aromat, smak i kolor - dzięki płatkom Twój trunek zyska dębowy aromat, posmak cynamonu, taniny oraz ciemno bursztynową barwę.
- Alternatywa dla beczek dębowych - to tani zamiennik tradycyjnych beczek, łatwiej ekstrahowane aromaty.
- Naturalne pochodzenie - płatki produkowane są z francuskiej odmiany dębu.
- Proste w użyciu - wystarczy dodać płatki w procesie fermentacji lub w celu starzenia gotowego trunku.
Płatki dębowe to najlepsza alternatywa do stosowania beczek dębowych. Dzięki ich stosowaniu nadajemy alkoholom (winom, nalewkom, destylatom) zarówno aromat jak i barwę. To znacznie prostsza i tańsza metoda starzenia trunków od tradycyjnego dojrzewania w beczkach. Płatki dębowe dozowane mogą być podczas fermentacji lub do gotowego trunku.
Dzięki dodatkowi płatków dębowych, przygotowywany alkohol bardzo szybko zyska wyczuwalne nuty dębowe, aromat cynamonu oraz ciemno bursztynowy kolor. W winach i nalewkach zachowane zostaną aromaty owocowe. Prezentowane płatki świetnie sprawdzą się również do domowych alkoholi typu koniak, Bourbon, brandy.
Sprzedawane w naszym sklepie płatki dębowe do aromatyzacji alkoholi pochodzą z najlepszej jakości francuskiej odmiany dębu.
Charakterystyka:
Surowiec: francuska odmiana dębu
Rodzaj: mocno palone
Aromat: cynamon
Dozowanie 4-10 g/1 L
Masa netto: 20 g
Sposób użycia:
Płatki dębowe dodaj do wybranego trunku w dawce 4-10 g na 1 L alkoholu na okres 3-6 tygodni. Dokładny czas kontaktu płatków z alkoholem warto dobrać indywidualnie na podstawie degustacji.
Kiedy stopień stężenia aromatu w trunku uznasz za odpowiedni, usuń z niego płatki dębowe i ciesz się jego smakiem.
Płatki dębowe możesz również wcześniej zalać alkoholem 70%, pozostawić do ekstrakcji na kilka dni, a następnie tak otrzymaną esencję dozować do wybranego trunku wedle uznania.
Wymiary opakowania:
- Ø pojemnika 4,6 cm
- wysokość 6,7 cm