BALON DO WINA 10L
search
  • BALON DO WINA 10L
  • BALON DO WINA 10L

BALON DO WINA 10L

70,00 zł
Brutto

Balon szklany wąskootworowy o pojemności 10 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Poznaj nasz praktyczny balon szklany o pojemności 10 L, w pełnym koszu z tworzywa.

  • Do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek - wąskootworowy balon szklany 10 L ułatwi Ci domową produkcję Twoich ulubionych trunków.
  • Bezpiecznie i wygodnie plastikowa zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, jednocześnie chroniąc szkło przed stłuczeniem. Kosz z uchwytami możesz także wykorzystać osobno jako szczelny pojemnik. 
  • Tradycyjne zalety szkła - balony wykonane są ze szkła termicznego niehartowanego, mającego wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi i alkoholem.
  • Dobrany korek - w naszej ofercie znajdziesz odpowiedni korek, który pozwoli Ci na zabezpieczenie nastawu przed dostępem tlenu, zakażeniem i owadami.
  • Wino pod kontrolą - szklany balon charakteryzuje się wysoką szczelnością i możliwością "podpatrywania", a co za tym idzie kontrolowania przebiegu procesu fermentacji.    

 

Balony są wytwarzane ręcznie, dlatego też kształt każdego egzemplarza jest w jakimś stopniu niepowtarzalny i wymiary szyjek mogą się minimalnie różnić między sobą.

Balon szklany wąskootworowy o pojemności 10 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem. Szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem termicznym, niehartowanym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi. Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.

Użytkowanie:

Szkła nie należy poddawać zbyt gwałtownym szokom termicznym, gdyż zbyt duża różnica temperatur mogłaby spowodować jego uszkodzenie. Zaleca się przed użyciem przechowywać balon w temperaturze pokojowej przez minimum godzinę. Nie zalewać balonu wodą o wyższej temperaturze niż 50°C. Zalecane jest mycie szkła w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np. pirosiarczyn potasu lub Oxi Turbo. Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.

Kosz z uchwytami świetnie się sprawdzi także osobno, jako szczelny i łatwy do umycia pojemnik - zarówno do przenoszenia, jak i przechowywania produktów, czy to w pracach ogrodniczych, czy w domu.

Pojemność balonu: 10 L ± 8%.

Do balonu pasuje korek gumowy Ø41/37 mm z otworem na rurkę fermentacyjną.

Balony i kosze wykonane są w 100% z surowca pochodzącego z recyklingu.

644410
1 Przedmiot

Zobacz także

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.