BALON DO WINA 10L
Balon szklany wąskootworowy o pojemności 10 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Poznaj nasz praktyczny balon szklany o pojemności 10 L, w pełnym koszu z tworzywa.
- Do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek - wąskootworowy balon szklany 10 L ułatwi Ci domową produkcję Twoich ulubionych trunków.
- Bezpiecznie i wygodnie - plastikowa zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, jednocześnie chroniąc szkło przed stłuczeniem. Kosz z uchwytami możesz także wykorzystać osobno jako szczelny pojemnik.
- Tradycyjne zalety szkła - balony wykonane są ze szkła termicznego niehartowanego, mającego wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi i alkoholem.
- Dobrany korek - w naszej ofercie znajdziesz odpowiedni korek, który pozwoli Ci na zabezpieczenie nastawu przed dostępem tlenu, zakażeniem i owadami.
- Wino pod kontrolą - szklany balon charakteryzuje się wysoką szczelnością i możliwością "podpatrywania", a co za tym idzie kontrolowania przebiegu procesu fermentacji.
Balony są wytwarzane ręcznie, dlatego też kształt każdego egzemplarza jest w jakimś stopniu niepowtarzalny i wymiary szyjek mogą się minimalnie różnić między sobą.
Balon szklany wąskootworowy o pojemności 10 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem. Szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem termicznym, niehartowanym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi. Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
Użytkowanie:
Szkła nie należy poddawać zbyt gwałtownym szokom termicznym, gdyż zbyt duża różnica temperatur mogłaby spowodować jego uszkodzenie. Zaleca się przed użyciem przechowywać balon w temperaturze pokojowej przez minimum godzinę. Nie zalewać balonu wodą o wyższej temperaturze niż 50°C. Zalecane jest mycie szkła w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np. pirosiarczyn potasu lub Oxi Turbo. Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.
Kosz z uchwytami świetnie się sprawdzi także osobno, jako szczelny i łatwy do umycia pojemnik - zarówno do przenoszenia, jak i przechowywania produktów, czy to w pracach ogrodniczych, czy w domu.
Pojemność balonu: 10 L ± 8%.
Do balonu pasuje korek gumowy Ø41/37 mm z otworem na rurkę fermentacyjną.
Balony i kosze wykonane są w 100% z surowca pochodzącego z recyklingu.
Zobacz także