BALON DO WINA 10L
Balon szklany wąsko otworowy o pojemności 10 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
- Do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek - wąskootworowy balon szklany 10 L ułatwi Ci domową produkcję Twoich ulubionych trunków.
- Bezpiecznie i wygodnie - plastikowa zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
- Wysoka jakość - szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi i alkoholem.
- Idealnie dopasowane korki - z naszej oferty (647043, 647343, 952900, 653005, 647257) pozwolą Ci na zabezpieczenie nastawu przed dostępem tlenu, zakażeniem i owadami.
- Wino pod kontrolą - szklany balon charakteryzuje się wysoką szczelnością i możliwością "podpatrywania", a co za tym idzie kontrolowania przebiegu procesu fermentacji!
Balon szklany wąsko otworowy o pojemności 10 L. Przeznaczony jest do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem. Szkło, z którego wykonane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi. Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie. Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem roztworu, np. pirosiarczynu potasu lub Oxi Turbo.
Korki dopasowane do balonu o pojemności 10 L można znaleźć na dole strony, w produktach powiązanych.
Charakterystyka:
Szkło, z którego wykonane są balony posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol. Jest to szkło termicznie niehartowane.
Użytkowanie:
Szkła nie należy poddawać zbyt gwałtownym szokom termicznym, gdyż zbyt duża różnica temperatur mogłaby spowodować jego uszkodzenie. Zaleca się przed użyciem przechowywać balon w temperaturze pokojowej przez minimum godzinę. Nie zalewać balonu wodą o wyższej temperaturze niż 50 °C. Zalecane jest mycie szkła w letniej wodzie z dodatkiem np. pirosiarczynu potasu lub Oxi Turbo.
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.
Uwaga:
Pojemność balonu 10 L ± 8%.
Balony szklane dostępne wyłącznie w sprzedaży stacjonarnej.
Zobacz także