FRUKTA-ŻEL
Frukta-Żel do dżemów i konfitur - naturalna pektyna bez konserwantów.
Frukta-Żel do dżemów i konfitur - naturalna pektyna bez konserwantów.
- Zdrowy skład - naturalna pektyna oraz brak konserwantów i polepszaczy gwarantuje Ci bezpieczny skład, a co za tym idzie zdrowe i smaczne przetwory dla całej rodziny - także dzieci!
- Znakomite żelowanie - wysokiej jakości naturalna pektyna sprawia, że masa owocowa jest idealnie żelowana, dzięki czemu wszystkie przetwory bezproblemowo rozsmarowują się na tostach, ciastach i rogalikach!
- Prostota użycia - Frukta-Żel wystarczy wymieszać z owocami i zagotować, by już po chwili cieszyć się żelową konsystencją dżemów z ulubionych owoców. Ten proces jeszcze nigdy nie był tak szybki!
- Do wszystkich rodzajów cukru - z Frukta-Żelem masz nie tylko swobodę wyboru owoców, ale także cukru: możesz użyć białego, brązowego, trzcinowego oraz fruktozy - nadając przetworom indywidualnego smaku i charakteru!
- Świetny również do przygotowania wegańskich galaretek - wystarczy dodać dowolny sok, wstawić do lodówki, aby po kilku godzinach cieszyć się zdrowym deserem.
Frukta-Żel to produkt bez dodatku sztucznych konserwantów i ulepszaczy, którego skład został oparty na naturalnej pektynie owocowej. Przy jego użyciu przygotujesz zdrowe i smaczne, słodkie, domowe przetwory dla całej rodziny - dzieci będą zachwycone! Jedno opakowanie zapewnia idealne żelowanie nawet do 1 kg dowolnie wybranych owoców! Z tym produktem przygotujesz więc swoje ulubione przetwory w łatwy, szybki i bezproblemowy sposób! Wystarczy, że do owoców dodasz zawartość opakowania oraz dowolnie wybrany przez siebie cukier i zagotujesz całość, intensywnie mieszając. Gorąca konfitura jest już gotowa do napełnienia słoików!
Frukta-Żel przeznaczony jest głównie do dżemów niskosłodzonych. W dżemach o wysokim stężeniu cukru pektyna można nie zżelować lub mogą pojawić się grudki. Aby tego uniknąć, polecamy owoce wymieszać z częścią cukru oraz Frukta-Żelem, a następnie dodać pozostałą część cukru.
Sposób użycia:
Dżem:
- Owoce umyj, wypestkuj, większe rozdrobnij.
- Frukta-Żel wymieszaj z owocami, całość zagotuj, intensywnie mieszając.
- Do owoców wsyp 0,35-0,50 kg cukru i gotuj kilka minut, by całkowicie się rozpuścił.
- W przypadku brzoskwiń, gruszek, moreli, truskawek, dyni itp. dodaj sok z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
- Gorącą konfiturą napełnij słoiki, zakręć i postaw do góry dnem lub spasteryzuj.
Galaretka wegańska:
- Podgrzej 0,5 l wybranego soku.
- Dodaj Frukta-Żel, mieszaj do rozpuszczenia.
- Płyn po wystudzeniu wstaw do lodówki, by stężał.
Zobacz także