CUKROMIERZ BROWIN 0-29 BLG
Areometr do pomiaru stężenia cukru wyrażanego w stopniach Ballinga.
- Do wina, piwa i nastawów cukrowych - miernik jest niezbędny przy produkcji wymienionych alkoholi.
- Nietłukąca probówka - wykonana została z plastiku, dzięki czemu jest odporna na stłuczenia.
- Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami - na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
- Skala od 0 do 29°Blg - areometr pozwala na szeroki zakres pomiarów.
- Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni.
Cukromierz przyrząd pomiarowy, niezbędny przy nastawianiu domowych piw, win i innych trunków. Z jego pomocą w szybki i prosty sposób zmierzysz zawartość cukru w badanym płynie.
Dołączona do miernika plastikowa probówka jest trwała i nietłukąca.
Przyrząd skalowany jest w temperaturze 20°C, dlatego najlepiej pomiaru dokonywać w analogicznych warunkach.
Odczyt pomiaru ułatwiają kolorowe, opisane na skali zakresy dotyczące rodzaju trunku oraz etapu fermentacji.
Sposób użycia:
Badanie moszczu winiarskiego
W celu dokonania pomiaru wystarczy, umieścić cukromierz w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu, aby pływak swobodnie się unosił, nie dotykał dna i ścianek probówki. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku. Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25°Blg) - wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22°Blg) - wina stołowe (wytrawne),
Uwaga:
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest, by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem nie przekroczyło 22 do 25°Blg.
Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu, gdy fermentacja dobiegnie końca.
Badanie brzeczki piwnej
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10°Blg).
Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną, gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2°Blg).
W skład zestawu wchodzą:
- pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w °Blg,
- probówka (plastikowa) - do przeprowadzenia pomiaru.
Wymiary produktu:
cukromierz:
- wysokość 16 cm
- szerokość 1,2 cm
probówka:
- wysokość 16,7 cm
- średnica zew. 2,5 cm
- średnica wew. 1,95 cm
Uwaga!
Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Ferment Łukasz Dobies. nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie produktów niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Zobacz także