APARAT FILTRACYJNY DO WINA I NALEWEK
69,00 zł
Brutto
Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu.
Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu.
W skład aparatu wchodzi:
- Aparat filtracyjny: część górna z otworem i odpowietrznikiem oraz część dolna;
- Rurka do spuszczania z zaciskiem;
- Komplet drucików do rozwieszenia filtra na pojemniku fermentacyjnym;
Aby użyć filtra do zestawu należy dokupić zestaw wkładów filtracyjnych.
Instrukcja:
- Nawilżamy wkład filtracyjny (wkłady filtracyjne nie są sprzedawane w zestawie z urządzeniem) i umieszczamy go w filtrze meszkiem do góry – w kierunku napływającego np.: wina i skręcamy całość śrubami. Do pierwszej filtracji polecamy filtr 2000 lub 1000 o większej przepustowości.
- Dociskamy obie części filtra.
- Filtr umieszczamy na szyjce balonu fermentacyjnego lub po rozwieszeniu drucików na wiadrze lub pojemniku fermentacyjnym.
- Zasysamy wino rurką i zaciskamy czarny zacisk. Nakładamy końcówkę rurki na górną część aparatu filtracyjnego i odblokowujemy zacisk. Odpowietrzamy filtr małym czarnym zaworkiem znajdującym się w górnej pokrywie a następnie wciskamy czarny zaworek żeby nie wyciekało wino. Teraz rozpoczyna się proces filtracji na zasadzie grawitacji.
UWAGI:
- wino powinno być dobrze sklarowane klarowinem lub klarmedelem;
- filtr musi być dobrze dokręcony żeby szczelnie przylegał do górnej części;
- jeden wkład filtrujący 2000 lub 1000 wystarcza na przefiltrowanie około 23l wina dobrze sklarowanego;
- im wyższa różnica wysokości tym lepiej i szybciej następuje filtracja (23l ok. 10-15h).
ARE-S-284
2 Przedmioty
Zobacz także
Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.